Recepten
Burned Ends: BBQ Vikings
Ivar the Boneless
Ingrediënten
- 2,5 kg buikspek
- 3 eetlepels BBQ Vikings – Ivar the Boneless kruiden
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 ml barbecuesaus (naar keuze)
- 50 ml honing (optioneel, voor extra zoetheid)
Bereidingswijze
Voorbereiding van de brisket:
- Dep de buikspek droog met keukenpapier.
- Meng de BBQ Vikings – Ivar the Boneless kruiden, bruine suiker in een kom.
- Snij de buikspek in blokjes van 3x3cm
- Wrijf de buikspek in met olijfolie en strooi de kruidenmix gelijkmatig over het vlees. Masseer de rub goed in de buikspek
- Laat de buikspek minstens 2 uur marineren in de koelkast (bij voorkeur een hele nacht).
roken van de buikspek:
- Verwarm je smoker of barbecue tot ongeveer 110-120°C (indirecte hitte). Voeg rookhout toe (appel-, eiken-, of hickoryhout werkt goed voor burnt ends).
- Plaats de buikspek op het rooster en rook deze langzaam gedurende 2-3 uur. Het vlees moet mooi donker en een beetje krokant zijn aan de buitenkant.
snijden:
- Haal de buikspek van de smoker en laat hem even rusten..
- Meng de blokjes met barbecuesaus en honing (als je een zoetere variant wilt). Zorg ervoor dat alle stukjes goed bedekt zijn met de saus.
Terug op de smoker:
- Plaats de blokjes terug op de smoker of barbecue in een aluminium bakje.
- Rook de burnt ends nog 1,5 tot 2 uur, totdat de saus is ingedikt en de buitenkant van de blokjes een mooie gekarameliseerde korst heeft gekregen. Draai ze halverwege de tijd om voor een gelijkmatige karamellisering.
Serveren:
- Haal de burnt ends van de smoker en laat ze even rusten voordat je ze serveert.
- Serveer ze als snack, bijgerecht of op een broodje met extra barbecuesaus.
Deze burnt ends, gekruid met BBQ Vikings – Ivar the Boneless, zijn heerlijk mals van binnen en hebben een gekarameliseerde, knapperige buitenkant. Perfect voor liefhebbers van intense smaak en een goede bite!